Tijdens het PrePair weekend staat het leren van elkaar centraal. Echtparen geven studies over de relevante thema’s in je relatie en delen hun ervaringen.
Je mag ook de breuken en de barsten zien. Wij willen open zijn over onze parels en puzzels. Deze keer een leerervaring van Hans en Liane over ‘Communicatie’:

Eén van de onderwerpen die tijdens een PrePair weekend wordt behandeld is ‘Communicatie’. Een ontzettend breed en divers onderwerp. Het lijkt soms zo simpel, maar in de praktijk vaak heel ingewikkeld. Ook wij doorlopen hierin een leerproces. We kunnen praten over van alles en nog wat, maar zodra het over diepere gevoelens gaat, dan is het voor ons soms best lastig om in gesprek te blijven!

Zelfbeeld is de sleutel

We hebben ontdekt dat de manier waarop we naar onszelf kijken, ons gevoel van eigenwaarde, hier eigenlijk de grondslag van is. Wanneer we ons niet zeker voelen of bang zijn voor wat de ander van ons vindt, dan ervaren wij dat we het lastiger vinden om onszelf kwetsbaar op te stellen. Uit angst dat, wanneer het aankomt op jouw eigen gevoelens, de ander dat niet waardeert of daar niet op een goede manier mee omgaat. Misschien wel herkenbaar?

En nu…?

Het bezoeken van een relatieweekend heeft ons daarin erg geholpen. Niet alleen werden we geconfronteerd met het feit dat we allebei nog wel wat konden groeien in zelfvertrouwen, maar wat ons vooral is bij gebleven dat is het belang om je bewust voor de ander open te stellen. Dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Zo gaan wij bijvoorbeeld een stuk lopen om lekker te kunnen praten en hebben we besloten om elkaar iedere avond te vertellen over het meest positieve en negatieve moment van die dag. Daarnaast helpt het ook om rust in huis te hebben én in de agenda. Heel praktisch, maar daardoor voelen we ons wel veiliger en lukt het beter om dichter bij elkaar te komen.

Hoe je ook communiceert, het is belangrijk om een vertrouwensband te hebben, zodat je alles kunt delen zonder bang te zijn dat je afgewezen of niet serieus genomen wordt. Daar zijn we inmiddels wel achter!